loader
 
 

UNDERSØKELSE

Gode vaner er bra å ha og for de fleste er det nok med en årlig sjekk hos tannlegen. De daglige rutinene er viktig for en god tannhelse sammen med et godt kosthold. Vi viser hvordan du best tar kan ta vare på tennene slik at du få en god tannhelse gjennom hele livet! Vi gir deg råd og veiledning hvordan du best tar vare på tennene dine i hverdagen med riktig pusseteknikk, om du trenger flourskylling og riktig bruk av tanntråd! Vi tar røntgenbilder med digital teknikk og pusser og renser tennene dine om det trengs.

...

Inman Aligner - Tannregulering for voksne

Tenner beveger seg hele livet og mange som har hatt tannregulering har kanskje oppdaget at tennene har flyttet seg mange år etter at tannreguleringen har blitt tatt av og det er ikke lenger den perleraden det engang var. Inman Aligner er en teknikk hvor vi kan rette opp skjeve tenner i frontområdet på kun 10-16 uker og har hjulpet mange pasienter til å få tilbake sitt vakre smil igjen. Dette er en teknikk vi også kan bruke på voksne med skjeve tenner som ikke har hatt regulering tidligere. Du kan lese mer om Inman Aligner her

...
 
 

ESTETISK TANNBEHANDLING

Å kunne smile uten å være redd for å vise tennene sine er en god følelse!

Uten å skjemmes av skjeve tenner, missfarginger eller manglende tenner. Hos Kipervika Tannklinikk er vi klar til å hjelpe deg for å kunne smile til verden!

Tannbleking

Det er naturlig at fargen på tennene endrerseg i løpet av livet. Vin, kaffe,te og tobakk kan også påvirke fargen over tid. Kipervika Tannklinikk benytter Opalesence hjemmebleking og klinikkbleking av enkelttenner. Vi anbefaler dagbleking. Dette materialet har i snart  20 år vært forsket på og vært dokumentert klinisk som et svært skånsomt men samtidig effektivt blekemiddel.

Noe for deg?

De aller fleste kan bleke tennene sine.  Viktig er at du har en

grundig undersøkelse før bleking for å være sikker på at du

ikke har hull og at tannkjøttet er friskt. Vi viser deg hvordan du holder hygienen god for å få en så god effekt som mulig.  Det er kun tannsubstansen som blir bleket, kroner og fyllinger endrer ikke farge.

Hvis du ammer eller er gravid kan du ikke bleke.

Hvordan bleker man tennene?

Det blir tatt et avtrykk av tennene, deretter lager vi en myk plastskinne. Det legges en dråpe blekemiddel på hver "tann" i skinnen. Dette står i  1-4 timer 1 eller 2 ganger daglig, behandlingstiden er mellom 2-4 uker.  Det er anbefalt å bleke en kjeve om gangen.

Det er veldig viktig at du holder et godt renhold i blekeperioden, vi viser deg hvordan.

Dersom ising oppstår bør en avbryte blekingen og skylle med flourskylling eller bruke flourgel i skinnen en periode. Hvis isingen ikke gir seg bør en spørre tannlegen videre.

Hvor hvite blir mine tenner og hvor lenge varer blekingen?

Hvor stor effekt blekingen har  er  individuelt.  Det spørs hvor mye missfarging du har på tennen dine i utgangspunktet, hvor lenge du bleker og hvor "flink" du er å unngå ting som gir missfarging under blekeperioden. Hvor lenge den virker varierer også. Noen oppnår et resultat som varer i mange år mens enkelt trenger ny behandling etter 1-2 år.  Etter å ha hatt en årlig undersøkelse for å se om alt ser fint ut , trenger en da kun å kjøpe blekemiddel og benytte de samme skinnene.

 
 

Fyllinger

Hvis et hull blir så stort at det trenger gjennom emaljen må en erstattes med en fylling.  Det skjer også at det kommer hull under eldre fyllinger.

Hvilken type fyllingsmateriale en bør velge avhenger av hvor stor del av tannen er skadet og hvor store krefter tannen blir utsatt for. 

Kompositt - tannfarget fylling

Dette er den typen fylling som blir mest brukt, dette er førstevalget ved mindre og mellomstore fyllinger. Det er fin estetikk på fyllingene og god styrke. Ved større fyllinger kan kompositter være problematiske pga. styrken og at fylling krymper litt når den herdes. Ved store fyllinger kan dette på sikt føre til karies mellom tann og fylling.

Porselensfyllinger

Når en større av tannen må erstattes, anbefales ofte porselensfyllinger. Porselen (keramisk materiale) har blitt meget bra den senere tiden og er estetiske. Både styrke og teknikken med at vi kan "lime" keramikken til tannen, gjør at vi beholder mest mulig at tannsubstansen. Alternativet er krone hvor hele den synlige delen av tannen erstattes. Keramikk er svært vevsvennlig og tannkjøttet "liker" materialet meget godt. Vi bruker både E.max og Empress.

Amalgamfyllinger

Amalgam ble forbudt i 2008 og ved Kipervika Tannklinikk bruker vi selvsagt ikke dette materialet. Selv om du har eldre amalgamfyllinger er det ikke nødvendig eller anbefalt å skifte ut disse så lenge de er tette. Amalgam kan være svært holdbart men hvis det blir anbefalt å skifte ut fyllingene pga. sprekker, hull eller lignende eller en pga. estetikk ønsker skifte ut, finnes det flere alternativer. Enkle fyllinger kan fint erstattes med kompositt. Hvis flere sider av tannen må erstattes må en vurdere keramikk, gull eller krone. 

Hvis en misstenker amalgamforgiftning kan vi bruke spesielt beskyttelsesutstyr slik en unngår eksponering av kvikksølv

 
 

ROTFYLLINGER

Det kan være flere grunner til at en tann trenger rotfylling. Hull, traume eller eldre utette fyllinger kan irritere nervevevet slik at en betennelse oppstår i nerven. Alle har vel hørt om tannverk, noe som kan være veldig vondt! Av og til kan nervevevet dø langsomt ut og en merker ingenting. I begge tilfeller er det viktig å behandle tannen for kunne bevare den. Hvis ikke, kan en kraftig betennelse utvikle seg i kjevebeinet og prognosen for tannen blir dårlig. Ved å ta røntgenbilder av røttene og klinisk undersøkelse ser vi etter om det utvikler seg betennelse.

Hvis en tann ikke blir behandlet, går tannen tapt. Tannen er svært skadet og en rotbehandling er et forsøk på å bevare den. Det kan oppstå problemer etter at tannen er rotfylt som brist eller at betennelse kan blusse opp (bakterier som ligger igjen i sidekanaler) og en tannlege kan aldri garantere for den rotfylte tannen for fremtiden. Heldigvis er prognosen ganske bra(60- 95%).

...

Bildet viser en tann som blir rotbehandlet i flere skritt.

Først setter vi bedøvelse. Hvis nerven er død kan det skje at vi slipper å sette bedøvelse.

Vi renser karies (hullet) og åpner opp inn til nerven slik at vi kommer til kanalene hvor det betente vevet ligger.

For at vi har så rene og sterile forhold som mulig bruker vi en beskyttelsesduk(kofferdam) rundt tannen.

For å bestemme hvor langt ned i roten vi skal rense bruker vi avansert måleinstrument, av og til må vi også supplere med røntgenbilder. Deretter bruker vi tynne instrumenter for å rense inne i kanalen. I mange tilfeller bruker vi et maskinelt rensesystem som egner seg veldig bra til å fjerne betennelse i roten.

Hvis det er infisert vev i kanalen bruker vi et antibakterielt middel som står i 2 uker.

Kanalene blir tettet igjen med stifter av gummimateriale (guttaperka) og forsegles med en sement.

Når rotfyllingen er ferdig må en vurdere prognosen før en går videre med behandlingen.

Etter rotbehandlingen

Tannen er svært svekket og det er viktig å styrke tyggeflaten med enten fylling eller krone. Hvis svært mye av tannsubstansen er borte må en av og til lage en glassfiberforsterkning i kanalen før en setter en krone på toppen. Jekslene er utsatt for store krefter og her anbefales ofte keramikk eller kroner.

En rotfylt tann må følges opp ved den årlige kontrollen ved å ta bilde av roten. Dette for å fortsette  videre behandling dersom betennelse skulle oppstå.

En vellykket rotfylling med en sterk fylling eller krone, har god prognose og kan stå svært lenge, ofte livet ut.

 
 

TANNKJØTTSYKDOM

Tannkjøttbetennelse (periodontitt) er en bakteriell sykdom som angriper tenners festeapparat. Sykdommen rammer mange voksne etter 35-40 års alder, og er den vanligste årsaken til at nordmenn over 45 år opplever tap av tenner.

Årsaker til tannkjøttbetennelse/periodontitt
Tannkjøttbetennelse oppstår når det blir en infeksjon av bakterier i spalten vi har mellom tannen og tannkjøttet. Dersom dette bakteriebelegget ikke blir fjernet, vil tennenes festeapparat bli gradvis redusert til tannen blir løs og til slutt faller ut. Tannstein er forkalket bakteriebelegg. Denne gjør det lettere for nytt bakteriebelegg å feste seg, slik at faren for betennelse blir større. 

Noen personer er mer utsatt for å få tannkjøttbetennelse enn andre. Sykdommen styres blant annet av en genetisk komponent, slik at enkelte familier er mer disponert gjennom arv. Røyking og sykdommer som diabetes og sykdommer som påvirker kroppens immunrespons, er andre årsaker som kan spille inn.

Et vanlig symptom på tannkjøttbetennelse er rødt/hovent tannkjøtt som blør lett når du pusser tennene, men tannfestene kan bli angrepet også uten at pasienten legger merke til det. Ofte blir en ikke oppmerksom på tilstanden før tenner er begynt å løsne. Det er derfor viktig med god hygiene og forebygging, samt regelmessig kontroll hos tannlege eller tannpleier. 

Forebygging av sykdommen 
Tannkjøttbetennelse kan forebygges ved å fjerne det som direkte forårsaker sykdommen: bakteriebelegget. Dette kan gjøres ved å:

  • Pusse tenner og bruke riktig børsteteknikk
  • Regelmessig bruk av tanntråd, tannstikker eller interdentalbørster
  • Regelmessig fjerning av bakteriebelegg og tannstein hos tannpleier eller tannlege.

Behandling av tannkjøttbetennelse
Behandling av sykdommen krever systematisk, profesjonell fjerning av tannstein hos tannlege/tannpleier - kombinert med grundig hygiene. I tilfeller der lommen i tannkjøttet er for dyp til å fjerne belegget, kan kirurgisk behandling være nødvendig for å få bukt med sykdommen.